Hart en vaatziekten

Wat zijn hart en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verscheidene aandoeningen aan het hart of bloedvaten. Hart- en vaatziekten is een van de grootste doodsoorzaak in Europa.

Vaatvernauwing is meestal het gevolg van artherosclerose (afzetting aan de bloedvatwand). Het is een onopgemerkt proces en een sluipende ziekte. Het gevaar hiervan is dat het symptoom loos al op jonge leeftijd begint. Het kan jaren duren voordat er klachten ontstaan.

Door slagaderverkalking verliezen de slagaders en aders hun elasticiteit. Het gevolg hiervan is dat de bloeddoorstroming bemoeilijkt wordt en dat er een zuurstoftekort optreedt in de organen wat op zijn beurt weer leidt tot functieverlies.

Symptomen van hart en vaatziekten

Soms zijn er duidelijke waarschuwingstekens voor hart- en vaatziekten, zoals aanhoudende pijn op de borst. Dat kan een signaal zijn. Echter zijn er ook vagere klachten die kunnen wijzen op een hart- of vaatziekte, zoals moeheid, overmatig zweten of misselijkheid. Bij vrouwen zijn de symptomen vaak minder duidelijk. Soms kunnen er ook helemaal geen klachten optreden.

De relatie tussen hart en vaatziekten en voeding

Er is een sterke relatie tussen hart en vaatziekten en voeding. Het risico op hart en vaatziekten kan men door middel van gezond eten verlagen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad is gebleken dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen samenhangen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Bovendien kunnen bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen ook het risico op hart een vaatziekten verhogen.

Hoe kan de diëtist je hierbij helpen?

Een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf, een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met voldoende beweging, niet te veel stress en niet roken, verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
Heb jij momenteel een verhoogd risico op hvz of hvz en wil je van de klachten af,
maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken op het gebied van voeding? Diëtiste Wayda van NutriWay helpt je graag verder! Klik op de button hieronder om online een afspraak in te plannen!

Locaties in Den Haag

Zorgvliet Novotel, in de Active Club:
Johan de Wittlaan 42-44, 2517 JR (hoofdkantoor/postadres)

Statenkwartier, Huisartspraktijk R. Chin:
Westduinweg 169, 2583 AA (dinsdagen)

Centrum, Femme Verloskundigen:
Boekhorststraat 107 G, 2512 CM (vrijdagen)

Online of telefonisch coaching:
- Voor iedereen
- Voor leden van Nexxt Gym (locaties Den Haag en Wassenaar)

Volg onze socials! We informeren en inspireren je om je nieuwe leefstijl vol te houden. 

Ja, ik wil een gratis kennismakingsgesprek

 Laat je gegevens achter via de mail, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

Invalid Email