Jicht

Wat is Jicht?

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat doordat urinezuurkristallen terechtkomen in gewrichten. Hierdoor ontstaat vervolgens een ontstekingsreactie die zorgt voor pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten en enkele weken kan duren.  Wanneer de concentratie urinezuur in het bloed hoog oploopt kunnen zich urinezuurkristallen vormen. Deze urinezuurkristallen slaan neer in gewrichten en andere weefsels. Dit veroorzaakt een jichtaanval.

Symptomen van een Jichtaanval

Bij een jichtaanval ervaar je heftige pijn in één of meerdere gewrichten. De gewrichten zijn gezwollen, rood en warm. De klachten ontstaan binnen enkele uren tot een dag. Dit kan samen gaan met koorts, vooral wanneer een groot gewricht is aangedaan. Meestal vindt een eerste jichtaanval plaats in één gewricht. In de meeste gevallen is dat de grote teen. Andere gewrichten waar jicht zich kan uiten zijn de middenvoet, enkel, knie, pols en hand. Een jichtaanval kan 1 tot 3 weken duren, waarna je weer volledig herstelt.

De relatie tussen jicht en voeding

Omdat jicht ontstaat door een te hoog urinezuurgehalte zijn de adviezen gericht op het verminderen van de hoeveelheid urinezuur. Voedings- en leefstijladviezen laten hooguit een daling van 10 tot 18% in urinezuurgehalte in het bloed zien. Als je overgewicht hebt, helpt het om af te vallen. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% zorgt er al voor dat je minder urinezuur aanmaakt. Maar val niet te snel af, want daardoor stijgt het urinezuurgehalte juist weer.

Hoe kan de diëtist je hierbij helpen?

Heb jij momenteel een verhoogd risico op jicht of last van jichtaanvallen en wil je hiervan af, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken op het gebied van voeding? Diëtiste Wayda van NutriWay helpt je graag verder! Klik op de button hieronder om online een afspraak in te plannen!

Locaties in Den Haag

Zorgvliet Novotel, in de Active Club:
Johan de Wittlaan 42-44, 2517 JR (hoofdkantoor/postadres)

Statenkwartier, Huisartspraktijk R. Chin:
Westduinweg 169, 2583 AA (dinsdagen)

Centrum, Femme Verloskundigen:
Boekhorststraat 107 G, 2512 CM (vrijdagen)

Online of telefonisch coaching:
- Voor iedereen
- Voor leden van Nexxt Gym (locaties Den Haag en Wassenaar)

Volg onze socials! We informeren en inspireren je om je nieuwe leefstijl vol te houden. 

Ja, ik wil een gratis kennismakingsgesprek

 Laat je gegevens achter via de mail, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

Invalid Email